"YA ALLAH, bahawasanya waktu dhuha itu waktu dhuha-Mu, kecantikan ialah kecantikan-Mu, keindahan itu keindahan-Mu, kekuatan itu kekuatan-Mu, kekuasaan itu kekuasaan-Mu dan perlindungan itu perlindungan-Mu. Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar permudahkanlah, jika haram sucikanlah, jika masih jauh dekatkanlah berkat waktu dhuha-Mu keagungan-Mu, keindahan-Mu, kekuatan-Mu dan kekuasaan-Mu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah Engkau limpahkan kepada hamba-hamba-Mu yang soleh. Amin."

Set Bantal & Sarung Bantal Bayi

Alhamdulillah, niat Ina untuk menyiapkan bantal dan sarung bantal bayi ni tercapai juga. Zaman mengandungkan Fakhruddin dulu masih tiada mesin jahit. Kali ni walaupun mesin jahit yang kecil comel, tapi berjaya jugalah gagahkan diri menyiapkannya. 


Ina gunakan lebihan kain perca untuk bantal kepala dan lebihan kain belacu untuk bantal goleknya. Isi dalam Ina gunakan fiber


Manakala untuk sarungnya pula, Ina gunakan kain yang Ina beli dah bertahun dulu. Renda di bantal kepala tu kebetulan pula ada perca yang serupa dengan warna kain sarung bantal, bolehlah digunakan. Tapi tidak cukup untuk semua sarung, maka untuk bantal golek..tidaklah berenda-renda.


 Bantal Fakhruddin yang lama dulu semua dah tak boleh digunakan, maklumler dah 3 tahun lebih pun. 
Nanti kalau masih ada tenaga dan masa, ingat nak kena buat 1 set lagi, untuk nursery plak.

Hasil yang memuaskan hati dan budget sendiri. =)

Car Signage

Dah lama Ina nak buat benda alah ni sebenarnya. tapi tak pernahnya ada mood untuk mula. Bila mood dah datang..teruskan jer sampai siap.


Dan, sudah tentulah Ina letak di kancil. Sebab kancil tu Ina yang drive pergi balik kerja. Ingat nak buat satu lagi untuk Persona, tapi memandangkan Persona tu geraknya pun boleh kira ngn jari je berapa kali..biar dulu ler...hehehe... 


Comel je bile letak di kereta kan. Sanggup tu boyot2 pun basuh keto dek kerana nak leatakkan signage ni.

Projek Bekas Tisu

Projek bekas tisu lagi. Sebenarnya kat rumah Ina memang tiada bekas tisu untuk tisu kenduri. Baru ni adalah beli tisu kenduri tu untuk dipakai kat rumah. Bila mood datang, tengok kotak safety boot suami elok je tebal. Terus kidnap buat kotak tisu.

Pastu Ina buat pulak covernya daripada felt dan dihias dengan reben serta bunga hiasan hantaran adik kawin. Huhuhu...maka terhasillah...


Dah tak perlu beli kotak tisu. Menjimatkan. =)

Myvi Kuning Yang Cute

Permintaan dari customer...dah lama xamik order...=) Kebetulan flannel dan feltnya masih ada..
Semoga customer suka.

Nursing Pillow

Nursing Pillow ni adalah versi cubaan dari Ina. nak belik almaklumler..mahal jugak regenye. Maka dengan bekalan kain flanel dan fiber yang masih ada, Ina cuba jugklah buat sendiri.

Jenuh jugakler potong surat khabar untuk dapatkan saiz. 
Pastu Ina cuba2 kan pada suami Ina. Yelah kan..Ina ni kan saiz 6bulan nyer perut. 
Masa nak guna nanti perut dah kecik...=)

Dirasmikan A.D, bear Fakhruddin yang diturunkan oleh maksunya.
Plain ajekan, sebab berkobar nak menyiapkan. 
Lepas ni kalau masih larat ingat nak buat satu lagi dengan kain cotton pulak.

Sarung Tisu Bermanik

Mood menjahit masih lagi menjengah. Maka Ina pun mengambil kesempatan untuk menyiapkan Sarung Tisu yang dah lama dipotong tapi tak dijahit. Kemudian Ina hiaskan manik untuk menambahkan keceriaannya.


Sebenarnya baru-baru nak belajar menjahit manik tu.

Jenuh jugakler Fakhruddin duk main tabur2 manik masa menjahit ni.

Ina pun tak pasti kenapa daunnya bewarna hitam..hehe..tapi bile diltakkan manik tu jadi naik seri sket bunga hitam tu kan... sambil perasaan SS....=) Hehehee....

Tuala Tangan & Pemegang Peti Ais Dari Perca

Tiba-tiba ada mood nak menjahit. Tengok kain perca dan lebihan flannel banyak, maka Ina cuba jadikannya sesuatu yang boleh digunakan. maka terhasillah 03 helai tuala tangan dan sehelai pemegang peti ais. Pemegang peti ais tu permintaan suami. Mujur juga pelekat strap tu masih ada, Ina usahakan jugalah membuatnya.

 Kain perca yang Ina dah potong.

 Ina jahitkan belah dalam dulu kemudian terbalikkan, jahit sisi dan tengah.

 Ina jahitkan sekali riben untuk memudahkan Ina menyangkut.

Bawah ni pulak pemegang peti ais, Ina gunakan teknik yang sama cuma Ina gunakan 04 lapisan kain dan tambahkan pelekat tu.
Abaikann jahitan yang teruk tu sebab mesin jahit Ina kecil sangat nak merangkak atas 04 lapisan tu. Jenuh jugaklah menekan mesin tu.

 Sebelah dalamnya.

Sebelah luarnya.

Jadilah kan untuk kegunaan sendiri.

Menulis Juga Mampu Berikan Kekayaan

Assalamualaikum dan Selamat Hari Raya untuk semua yang sudi singgah di blog Ina ni. Sudah lama benar blog ni sepi tanpa entry produk Cemmomile Craft. Seperti yang telah dimaklumkan sebelum ni, Ina tak berapa sehat dek kerana alahan yang agak teruk. Alhamdulillah lepas Aidilfitri baru ni kesihatan Ina kembali pulih, selera makan pun makin bertambah. Cuma badan pinggang dan belakang Ina tak terdaya nak menyokong badan untuk menjahit. Keinginan itu ada tapi kemampuan fizikal agak terbatas.

Makanya apa projek yang boleh diisi dirumah...hehehe. Sebenarnya Ina berminat nak berkembang jauh dalam bidang penulisan, mungkin atas faktor keturunan dan hobi membaca yang mendorong minat Ina tu. Ada jugalah cerpen yang Ina karang zaman-zaman belajar dulu tapi masih belum ada kekuatan untuk dipublishkan dimana-mana blog Ina. Kemaskini blog pun sebulan sekali payah inikan pulak nak menulis novel, artikel atau lain2. Tapi tulah..impian yang satu tu tak pernah pudar.



Dalam duk membaca dari blog ke blog, makanya Ina terjumpa 1 panduan yang mungkin boleh membantu Ina dan mungkin ramai lagi yang punyai minat seperti Ina untuk memajukan diri. Iyelah kan, zaman teknologi dan maklumat serba pantas ni, ramai yang mampu menjana kewangan melalui penulisan. Lihat saja Mak Merah, Ben Ashari dan ramai lagi yang mampu mengaut duit puluhan ribu ringgit sebulan hanya melalui penulisan di blog. Itu belum lagi blogger2 yang mahir buat iklan dan review produk berbayar ataupun paling tidak kerajinan mengemaskini blog itu sendiri boleh menyebabkan blog seseoarang itu pantas berkembang. Kerajinan, idea yang tiptop dan ilmu serta teknik menulis itu sendiri amat mempengaruhi blog/website seseorang itu ke kemuncak. Itu cuma pandangan peribadi Ina sahaja tentang mereka yang benar-benar menjadikan penulisan mereka sebagai magnet rezeki.

Di dalam panduan ini terdapat 4 module yang telah dipecahkan untuk kita betul-betul memahaminya. 4 Module tersebut seperti berikut.


Kenapa menulis dapat membantu Ina dan anda semua...


Dan terdapat juga bonus-bonus lain yang disertakan.

Jika anda akak-akak, adik-adik juga ada minat mendalam seperti Ina bolehlah terus ke BuatDuitMenulis.com untuk dapatkan info lanjut. Bukanlah terus mengidamkan wang ringgit namun harapan Ina semoga lepas ni akan ada penambahbaikkan dalam penulisan Ina. Bila kemahiran dan bertambah baru bley cerita bab duitkan.. =)

Goodies - Order dari Din & Rabiah

Order ni dua  tiga bulan lepas dah penyerahannya, cuma baru ni jer ada mood nak update di blog.
150pcs keychain berlogo MAS untuk Din & Rabiah. Pasangan pengantin baru ni kerja satu syarikat dengan Ina cuma berlainan Jabatan.

 
dan dibawah ni pula yang dah siap di sampulkan.

Asalnya pasanagan pengantin order 200pcs, tapi masa dalam proses tu Ina dah start mabuk teruk. Usahkan nak menjahit, nak angkat kepala pun tak larat. Balik kerja je terus melepek. 

Semoga Din & Rabiah berbahagia selalu hendaknya.

Order Kak Zety, kawan tempat kerja

Kawan sepejabat yang menyambut ulangtahun perkahwinannya yang ke-8.
Semoga rumah tangga Kak Zety berkekalan hingga ke syurga.

Khidmat Pelan Takaful Keluarga

PELAN TAKAFUL KELUARGA YANG KOMPREHENSIF.

1-MANFAAT PERLINDUNGAN
1. Pampasan Kematian / Lumpuh
2. Kemalangan/ Cacat kekal
3. Elaun Tahunan TPD
4. Elaun Tahunan Sakit Kritikal
5. Sumbangan Percuma; Sakit Kritikal
6. Sumbangan Percuma; Kematian, Hilang Upaya Kekal terhadap pembayar (Bapa/Ibu/Suami/Isteri)

2-MANFAAT HOSPITAL
1. Kad Perubatan
2. Lebih 60 panel hospital pakar di seluruh Malaysia
3. Elaun Harian Hospital sehingga RM400 sehari
4. Elaun Pembedahan sehingga RM12,500
5. Elaun Harian ICU
6. Elaun Cuti sakit akibat kemalangan

3-SIMPANAN PENDIDIKAN ATAU PERSARAAN
1. Pelaburan di dana yang diluluskan di bawah undang-undang syariah
2. Kadar pulangan yang tinggi
3. Pelaburan boleh ditambah bila-bila masa.
4. Boleh membuat pengeluaran pada bila-bila masa dengan meninggalkan baki RM1,000.



Untuk keterangan lanjut boleh hubungi melalui call/sms/email agen.

Hazmin - 016-6623517 / 019-6603517
hazwinz@gmail.com

Order Kawan Sekolah, rindu kamu...

03 biji bantal kecil, order dari kawan sekolah Ina dulu. Sangat merinduimu...Imah. Imah ni sangat penyabar, penyayang, prihatin, lembut hati, sangat beradab, menjaga pergaulan, Imam solat masa kat hostel dulu,  bersuara lunak dan manis-ada iras-iras Rani Mukherjee bila dia senyum. Sanggup melepaskan cita-citanya demi tidak menyusahkan kedua orang tuanya. Ina pernah gak bercita-cita nak buatkan Imah ni kakak ipar..hehehehe..Tapi yelah jodoh pertemuan ketentuan Yang Esa. Memang beruntunglah suaminya mendapat isteri mcm Imah ni.


Semoga Imah sentiasa dibawah Rahmat dan Redha Ilahi serta mendapat kebahagian yang dicari-cari.